Martinetlezing 2019

Woensdagavond 5 juni 2019 organiseert Rotaryclub Rio aan de IJssel
de eerste Martinet-lezing in de bibliotheek in Zutphen.
De opbrengst van deze avond gaat gedeeltelijk naar de bibliotheek.

In de geest van Martinet wil Rotaryclub
Rio aan de IJssel een jaarlijks terugkerende lezing organiseren

Wanneer?
Woensdag 5 juni 2019
Hoe laat  20.00 – 22.15 uur
Deuren geopend vanaf 19.30 uur.
Ontvangst met koffie.
Waar:
Bibliotheek Zutphen in de  Broederenkerk,
Broederenkerkplein 2, 7201 JP Zutphen

Kaarten à € 15,- zijn niet meer te reserveren via onze website maar wel verkrijgbaar aan de balie voorafgaand aan de lezing. 

Lezing door kunstdetective Arthur Brand
Hij zal spreken over kunst en criminaliteit en over zijn avontuurlijke zoektocht naar grote schatten. Arthur Brand wist in het verleden vele kunstvoorwerpen (schilderijen, beelden) op te sporen en komt hier over vertellen. Tevens is er gelegenheid in de pauze en na afloop het nieuwste boek van Arthur Brand te laten signeren door de spreker zelf!

J.F. Martinet
Johannes Florentius (Jan Floris) Martinet (1729 – 1795) was natuurkundig historicus, schrijver, pedagoog, theoloog en predikant in Zutphen (1775-1795). Het bekendste werk dat Martinet schreef, was de Katechismus der Natuur, dat vele malen vertaald werd en tot in de twintigste eeuw op scholen werd gebruikt. In dit vierdelige werk maakte hij gebruik van feiten uit de fysica, geologie, meteorologie, astronomie, filosofie, theologie en psychologie. Deze katechismus was voor Martinet behalve studieboek, ook een verdediging van het beoefenen van ‘filosofie’ (natuurwetenschappen) en van de wetenschap in het algemeen tegenover grote groepen gelovigen die de wetenschap als onverenigbaar met het geloof veroordeelden. Hij was niet alleen een verlicht denker en wetenschapper, maar hij was ook zeer betrokken bij het wel en wee van mensen en zette zich bijvoorbeeld in voor bestrijding van armoede door gratis scholing te geven.

Bibliotheek
De Zutphense bibliotheek is al sinds 1983 gevestigd in de oude Broederenkerk en behoort daarmee tot een van de mooiste bibliotheken van Nederland. Deze kerk is een van de weinig goed bewaarde kloosterkerken die Nederland rijk is en is één van de drie grote kerken in Zutphen. De grond waarop de kerk is gebouwd, werd in 1293 door Margaretha van Dampierre, de vrouw van Reinoud I van Gelre, geschonken aan de monniken, die enkele jaren daarvoor in Zutphen waren neergestreken. De kerk is in gotische stijl gebouwd en in de 16e eeuw verfraaid met gewelfschilderingen. In de loop der eeuwen is de kerk weinig veranderd, behalve dat in 1772 een dakruiter aan de kerk werd toegevoegd. De huisvesting van de bibliotheek in de Broederenkerk biedt nu een unieke combinatie van een monument uit 1293 met een openbare functie als bibliotheek. In 2017 is de bibliotheek geheel gerenoveerd en gemoderniseerd en is op zich al een bezoek waard!

Het goede doel
Met een deel van de opbrengst van de Martinet-lezing wil Rotaryclub Rio aan de IJssel o.a. een bijdrage doneren aan de Zutphense bibliotheek.

 

Deze lezing wordt mede
mogelijk gemaakt door